Jak urządzić kuchnię w układzie wyspowym?

Wyspa w kuchni jest marzeniem wielu osób uwielbiających gotować. Pozwala na bardzo wygodne przygotowywanie posiłków dzięki zapewnieniu dodatkowej przestrzeni roboczej oraz miejsc do przechowywania. Często stanowi granicę pomiędzy kuchnią a salonem. Warto jednak pamiętać, że rozmiar oraz rodzaj wyspy powinien być dopasowany do konkretnej kuchni. W innym wypadku może okazać się całkowicie nieprzydatna.

 

Na czym skupić się, projektując kuchnię w układzie wyspowym?

W trakcie urządzania należy zastanowić się, gdzie powinna stanąć wyspa. W przypadku kuchni o dużej powierzchni warto umieścić ją na środku pomieszczenia, pozostawiając minimum 120 centymetrów wolnej przestrzeni wokół zabudowy. Nie mniej ważne są jej odpowiednie wymiary – w mniejszych kuchniach lepiej zdecydować się na meble na wymiar, aby nie utracić całej wolnej przestrzeni na środku pomieszczenia. Dobrze zaprojektowana wyspa nie powinna być ani zbyt duża, ani zbyt mała, dlatego najlepiej wykonywać ją na zamówienie.

Podczas urządzania kuchni w układzie wyspowym należy wziąć pod uwagę przede wszystkim ergonomię pracy. Dzięki temu zarówno gotowanie, jak i proces sprzątania będzie przebiegać sprawnie i przyjemnie. W trakcie projektowania należy wziąć pod uwagę tzw. ciąg roboczy. Jeżeli kuchnia zaprojektowana jest w układzie jednostronnym, to lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka powinny znajdować się w niedalekiej odległości od siebie, dzięki czemu często powtarzane czynności będzie można wykonać płynnie, bez zbędnego chodzenia po pomieszczeniu.

W przypadku kuchni dwustronnej stosuje się tzw. trójkąt roboczy, którego wierzchołkami powinna być lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka. Dzięki zamontowaniu wyspy kuchennej utrzymanie ergonomii pracy w kuchni jest o wiele łatwiejsze, daje ona także większe możliwości, jeżeli chodzi o przestrzeń roboczą i przechowywanie produktów spożywczych.